Wil je zelf een vijver aanleggen in je tuin? Lees dan deze tips!
Heb je een grote tuin, en wil je de ruimte in je tuin goed benutten? Dan is een vijver aanleggen misschien een leuk idee. Een vijver aanleggen kun je laten doen, maar je kan ook proberen dit zelf te doen. Een vijver aanleggen lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo ingewikkeld, maar het kan toch een forse klus zijn. Deze tips zullen je helpen bij deze klus!
Tip 1. Begin met een goede basis
De basis voor het aanleggen van een vijver is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je een goed doordacht en duidelijk getekend vijverontwerp hebt. Het ontwerp bestaat uit een plattegrond van de tuin, een dwarsprofiel van de vijver en een beplantingsplan.
Tip 2. Kies voor de juiste tijd om de vijver aan te leggen
Voor het aanleggen van een vijver zijn er twee momenten die het beste zijn. Eén daarvan is het voorjaar (maart/april). Na aanleg heeft de vijver dan kans om tijdens het groeiseizoen een evenwicht op te bouwen. De andere is het najaar (september/oktober). De beplanting van de vijver vindt dan pas in het voorjaar plaats.
Tip 3. Strak plan voor de voorbereidingen
Bij het aanleggen van een vijver komen er veel voorbereidingen bij kijken die je moet treffen. Wil je bijvoorbeeld vissen in de vijver, dan is het belangrijk om visvoer in te slaan. Daarnaast is het kopen van een vijverbak wellicht ook erg handig voor de aanleg van je vijver. Met een vijverbak hoef je namelijk niet zelf de vorm van je vijver te ontwerpen.
Tip 4. Goede volgorde van de werkzaamheden
Voordat je begint met het aanleggen van de vijver is het belangrijk om na te gaan welke werkzaamheden er allemaal uitgevoerd moeten worden. Moeten er bijvoorbeeld nog bomen en planten verzet worden? Of moeten er elektriciteitskabels verlengd worden? Probeer al deze werkzaamheden in een zo logisch mogelijke volgorde uit te voeren. Dit kan erg veel tijd schelen!
Tip 5. Kies het goede moment om vissen in de vijver te plaatsen
Is je vijver zo goed als af? Dat betekent niet gelijk dat je vissen in de vijver kan plaatsen! Na de aanleg van een nieuwe vijver plaats je de vissen pas als de juiste waterwaarden zijn bereikt. Dit kun je controleren met een test, zo weet je of de vijver een goed biologisch gewicht heeft. Het kan soms weken of zelfs maanden duren voordat je dit bereikt. Je kunt dit proces wel versnellen door opstartbacterien aan de vijver toe te voegen. Deze helpen de vijver in balans te komen.
Heb je deze tips gevolgd? Dan heb je nu waarschijnlijk een prachtige vijver in je tuin waar je optimaal van kunt genieten. Naast dat een vijver een mooi element is, zal dit ook vogels naar je tuin trekken. Of kikkers die zich zullen vestigen in je tuin. Daarnaast zullen de planten je vijver groeien en met de juiste aankleding, wordt dit een prachtig plaatje in je tuin!