Zwembad in de tuin

By on augustus 21, 2013

Zwembad in de tuin

Wie wil het nou niet, een eigen zwembad in de tuin. Op een mooie zomerdag lekker afkoelen in uw eigen zwembad. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om een zwembad in uw tuin te krijgen. Het belangrijkste bij deze keuze is natuurlijk het beschikbare budget. Tegenwoordig kan het zo groot en luxe zoals u zelf wil. Op deze pagina kunt u de mogelijkheden vinden. Globaal gezien kunnen zwembaden onderverdeeld worden in drie soorten, namelijk: opzetbaden, polyester baden en bouwkundige baden.

Opzetbaden:

Een opzetbad is de eenvoudigste versie van een zwembad in uw tuin. Maar ook in deze categorie bestaan toch nog weer grote verschillen, de prijs varieert zo tussen de prijs ongeveer tussen de 400 en 2250 euro. In principe kan een opzetzwembad overal Opzetzwembadworden opgezet. Na het plaatsen moet alleen nog een speciaal voorgevormd folie worden aangebracht. Meestal worden deze baden ook ingegraven zodat het eruit ziet als een professioneel gebouwd bad. De nieuwe trend hierin is een hele makkelijke vorm, namelijk het zelfopzettende zwembad. Door middel van een drijfrand hoeven hierbij geen opzetwerkzaamheden worden uitgevoerd. Het bad kan eenvoudig in de tuin gelegd worden en hoeft alleen gevuld te worden met water. Door het water komt de drijfrand omhoog zodat er vanzelf een zijwand ontstaat.

Polyester zwembad:

Een polyester zwembad heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van andere sooreten zwembaden met name dankzij het materiaal. Het materiaal van een polyester zwembad heeft een mooie strakke, gladde afwerking wat niet snel kapot gaat en bovendien weinig onderhoudt vergt. Dit komt doordat polyester dankzij het gladde oppervlak algen en vuil weert. Een ander voordeel van een polyester zwembad is dat het snel is te realiseren. Een polyester zwembad wordt vaak geleverd in een of meerdere segmenten waarbij vaak een zwemtrap al is geïnstalleerd.

Bouwkundig zwembad:

De duurste vorm is een bouwkundig zwembad. Dit zwembad heeft dan ook alle mogelijke vormen en groottes die u maar kunt Zwembadbedenken, dankzij een vrije keuze in afmetingen en een ruim aanbod van inbouwdelen en accessoires. Ook is er onderscheid in kleur, kwaliteit van folies. Er is geen limiet aan de diepte van het zwembad en ook bestaan er leuke extra’s zoals bijvoorbeeld een royale inlooptrap. De prijzen van zo’n bad beginnen ongeveer bij 12.500 euro. Het is aan te raden de aanleg hiervan uit te besteden.

ouwkundige foliebaden Het bouwkundige foliebad biedt meer mogelijkheden, dankzij een vrije keuze in afmetingen, en een ruimer aanbod van inbouwdelen en accessoires. Er is een ruime keuze in kleur en kwaliteit van de folies, je bent niet gebonden aan standaard dieptes en het bad kan zelfs worden verrijkt met een royale inlooptrap. Een bouwkundig foliebad, dat binnen en buiten kan worden geïnstalleerd, is er al vanaf 13.000 euro. De aanleg ervan kan beter geheel worden uitbesteed.

Onderhoud van een tuin zwembad:

Het hebben van een eigen zwembad is niet alleen waterpret. Een zwembad vergt ook de nodige onderhoud. Goed zwemwater is eigenlijk gewoon drinkwater; schoon bacterievrij en glashelder. Maar regelmatig onderhoud en een goede water- zuiveringsinstallatie is noodzakelijk. Om een mooi en schoon zwembad te houden is regelmatig onderhoud belangrijk, daarbij behoort de kwaliteit regelmatig te worden gecontroleerd. Ook wanneer er niet gezwommen wordt moet dagelijks de filterinstallatie gedraaid worden. Met een schepnet kunnen bladeren verwijderd worden, terwijl met een bodemzuiger het fijnere werk kan worden gedaan. Dit kan handmatig maar er zijn ook automatische bodemzuigers die geheel geruisloos werken. Voor de oppervlakte zijn er de zogenaamde skimmerd die, in de wand aangebracht, het vuil doeltreffend afzuigen. Wanneer het zwembad niet regelmatig wordt onderhouden kost het daarna dubbel zoveel tijd om het zwembad weer in een goede staat te krijgen.

Water-kwaliteit van een zwembad in de tuin:

De water-kwaliteit kan worden gewaarborgd door een filterinstallatie met voldoende capaciteit. Voor de juiste capaciteit bestaat een handige stelregel; de volledige zwembad inhoud moet in vijf uur tijd door het filter zijn geweest. Zoals eerder vermeld dient het filterinstallatie dagelijks te draaien, ook wanneer er niet in het zwembad gezwommen wordt. Het meest gebruikte middel om het water bacterievrij te houden in een zwembad is chloor. Hoewel chloorproductie slecht is voor het milieu wordt dit nog steeds veel gebruikt. Tegenwoordig zijn er ook goede alternatieven aanwezig, zoals bijvoorbeeld de ionisator. De ionisator reinigt het zwemwater door inbrenging van positief geladen metaalionen. Daarnaast vernietigt hij alle schadelijke micro-organismen. Door gebruik van een zogenoemd systeem is er nog slechts 20% van de oorspronkelijke chloorbehoefte nodig. Een andere optie is een ozonator. Ozon is een soort ‘superstof’ die ook in de vrije natuur voorkomt. Ook ozon doodt alle micro-organismen die schadelijk zijn. Al lange tijd wordt ozon gebruikt voor het desinfecteren van drinkwater en het zuiveren van lucht. Daarnaast vernietigt het ook nog hinderlijke geuren. Bij gebruik van dit apparaat wordt slechts een fractie chloor gebruikt. Gebruikt men de isonisator en ozonator echter in combinatie, dan kan chloor helemaal achterwege blijven en heb je een zwembad zonder chloor.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *