De warmtewisselaar
De cv-installatie verwarmt water dat via een netwerk van leidingen verdeeld wordt onder verschillende verwarmingselementen. Bij radiatorverwarming wordt de warmte verspreid door meerdere radiatoren
Warmtewisselaar
In de meeste woningen zijn ze niet weg te denken. De radiator als warmtewisselaar zorgt voor de warmte in het huis, vooral de paneelradiator. De eerste radiatoren dateren van vóór 1900. De radiator bestond uit staande ijzeren buizen, geschroefd aan een horizontale buis. Radiatoren waren van gietijzer soms versierd met decoratieve motieven. Het systeem van centrale verwarming heeft zich vanaf 1965 ingezet. De productie bestaat in de jaren 60 vooral uit de zogenaamde ‘Ledenradiatoren’. Deze eerste radiatoren zijn opgebouwd uit meerdere segmenten.
Radiatoren
In de loop van de tijd komt er meer aandacht voor de vormgeving van radiatoren en ontstaat de vraag naar verschillende kleuren. De eerste designradiator voor de badkamer dateert van 1972. Radiatoren zijn gemeen goed geworden en daardoor een belangrijk element in het interieur. In feite zien we de oude gietijzeren radiator terug in veel design ontwerpen. Een trend zijn nu de retro radiatoren van weleer.
Vormgeving
Radiatoren zijn er in diverse uitvoeringen; eenvoudige, witte exemplaren tot verticale en horizontale (design)radiatoren, verkrijgbaar in verschillende kleuren. De radiatoren warmen snel op waardoor de woning snel op de gewenste temperatuur is. De design radiator is vooral in badkamers functioneel. De huidige radiator collectie biedt voor elke interieurstijl een passend model. Kies je voor een robuuste kolomradiator die uitstekend past in een industriële inrichting of juist een elegante dunne paneelradiator bij een klassiek interieur. Ook zijn er schitterende ombouw mogelijkheden die veel toegepast worden.
Vloerverwarming
De radiator wordt steeds meer gebruikt als bijverwarming. Vloerverwarming krijgt steeds meer de voorkeur vanwege het gunstiger verbruik en de gelijkmatige warmteafgifte. Het verbruikt minder energie dan radiatoren omdat de cv-ketel geen hoge temperaturen hoeft te leveren. Dankzij de gelijkmatige warmteverdeling bereikt men sneller een comfortgevoel. Vloerverwarming is volledig onzichtbaar. Ruimtes en muren kunnen volledig benut worden. Ook bij kamerhoge ramen en schuifpuien voorkomt men convectorputten.
De combinatie van vloerverwarming en radiatoren is de ideale oplossing. Vloerverwarming dient dan min of meer als hoofdverwarming en additioneel zorgen radiatoren voor de perfecte temperatuur.