Vijver onderhoud

By on augustus 20, 2013
Vijver

Vijver onderhoud

Een vijver die natuurlijk is aangelegd vereisen over het algemeen weinig onderhoud. De weinige problemen die kunnen ontstaan moeten het liefst zo snel mogelijk worden weggehaald.

De meest voorkomende problemen bij de onderhoud van een vijver:

Algen en onderhoud tuinvijver

Algen zijn het meest voorkomende probleem in de vijver maar ook het kleinste probleem. In een jonge vijver zijn algen vrij normaal. Ze reguleren de voedingsstoffenhuishouding van het water en gaan meestal vanzelf weg wanneer ze die taak hebben Vijververvuld. Teveel algen kunt u met een schepnet uit de vijver halen. Daarnaast biedt zich de mogelijkheid om onderwaterplanten en drijfplanten te gebruiken. Deze planten dekken hun behoefte aan voedinsstoffen direct uit het water en ontrekken daarmee de bestaansvoorwaarden van de algen aan de vijver. Bovendien vormen de onderwaterplanten zuurstof, wat het leefgebied ten goede komt. Ook zorgen drijfplanten voor schaduw waardoor de temperatuur van het water minder snel stijgt. Echter zijn er drie soorten waterplanten die niet aan te raden zijn. Dit zijn de waterpest; een sterke plant die alle andere waterplanten verdringt, het eendekroos; dat vormt een dicht tapijt op het water is kan nauwelijks nog verwijdert worden en het kroosvaren dat kan worden vergeleken met het eendekroos.
Tot slot, de hoofdoorzaker van algen in de vijver is over het algemeen de te hoge temperatuur die wordt bereikt bij aanhoudende hitte in zomerse dagen. Daar is het raadzaam de vijver zo te situeren dat hij vooral in de middaguren enkele uren in de schaduw ligt.

Bacteriegroei en onderhoud tuinvijver

Een ander probleem is overmatige bacteriegroei. Dit verschijnsel uit zich in melkachtig, troebel water. Een handigheidje om dit te constateren kan doormiddel van een wit bord op 10cm diepte te houden. Is het niet meer te zien, dan bestaat het gevaar dat alle organismen sterven als gevolg van zuurstofgebrek, en het vijverwater zal veranderen in een stinkende, levensloze massa. Wanneer het bord nog wel is te zien, kan de vijver misschien nog gered worden door middel van een membraanpomp. Er wordt dan door middel van een beluchtersteen zuurstof toegevoegd. Tegelijkertijd moeten de algen en plantenresten verwijdert worden. Wanneer het zo erg is dat het bord niet meer ze zien is, kan alleen een radicale oplossing nog helpen. Al het water uit de vijver moeten worden verwijderd het slib moeten worden weggezogen en eventueel moet de beplanting worden uitgedund. Vervolgens kan er langzaam weer water ingelopen laten worden.

Rottingsslik en onderhoud tuinvijver

Ook kan er rottingsslik optreden. In de loop der jaren vormt zich door afgestorven en neergeslagen plantaardige resten een laat rottingsslik op de bodem van de vijver. Het is een natuurlijk proces waarbij de organische massa door de micro-organismen wordt omgezet en de planten weer teogankelijk gemaakt worden voor de voedingsstoffen die daarin zitten. Bij een vijver met een langzaam aflopende helling verdelen de plantaardige resten zich beter, waardoor de micro-organismen goed kunnen worden benut. Bij een stijle vijverwand verzamelt het rottinsslik zich voornamelijk in het midden zodat al het slik in het midden terecht komt waardoor de micro-organismen zich niet meer kunnen ontwikkelen en het natuurlijk proces wordt afgeremd.
Om te voorkomen dat er grote hoeveelheden herfstblad terecht komt in de vijver, is het aan te raden een net over de vijver te spannen.

Waterleliebladluis en onderhoud tuinvijver

Zoals eerder genoemd is de waterleliebladluis een vervelende kwaal in de vijver.  Op blaadjes, stengels en sommige andere planten kan deze luis voorkomen. Het gebruik van chemicaliën tast het leven in de vijver aan, dus blijft als enige methode de handmethode over. Verwijder de luizen met de hand of knip sterk aangetaste bladeren af.
Dit geldt ook voor de waterleliekever en de waterleleimot, met de hand verwijderen of aangetaste bladeren afsnijden.

Eenden en reigers kunnen ook hinderlijk zijn, verjaag deze daarom ook. Waneer ze blijven terugkomen is het een oplossing om een netje over de vijver te spannen, totdat ze niet meer terugkomen.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *